Είδη διαταραχών
Νευρογενής Ανορεξία
Το άτομο προσπαθεί ν’ αδυνατίσει όσο περισσότερο μπορεί, χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους, όπως αποφεύγοντας να σιτιστεί ή γυμνάζοντας το σώμα του υπερβολικά. Μολονότι το βάρος του είναι χαμηλό, μερικές φορές μάλιστα εξαιρετικά χαμηλό, δεν το αναγνωρίζει.
Νευρογενής Βουλιμία
Το άτομο επιδίδεται σε επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης τροφής νοιώθοντας ενοχές για τη συμπεριφορά του. Ως εκ τούτου προσπαθεί εν συνεχεία να ελέγξει το βάρος του προκαλώντας εμετό ή χρησιμοποιώντας ουσίες που προκαλούν διάρροιες,. Η αξία εαυτού συνδέεται με την αντίληψη του σωματικού του βάρους. Το σωματικό βάρος είναι συχνά φυσιολογικό ή και χαμηλό. Τα επεισόδια πολυφαγίας μπορεί να συνδέονται με προσπάθεια συναισθηματικής ανακούφισης από άλλα προβλήματα που το απασχολούν.
Διαταραχή Επεισοδιακής Πολυφαγίας (Binge eating)
Το άτομο καταναλώνει παρορμητικά μεγάλες ποσότητες τροφής, αλλά δεν προκαλεί εμετό στην προσπάθεια να ελέγξει το βάρος του. Συχνά είναι υπέρβαρο, ενώ κάνει προσπάθειες για δίαιτα και αισθάνεται άσχημα για το σώμα του. Μερικές φορές η πολυφαγία συνδέεται με απόπειρα συναισθηματικής ανακούφισης από άλλα προβλήματα που απασχολούν τον ασθενή.
Συναισθηματική Διαταραχή σχετιζόμενη με το φαγητό
Το άτομο περιορίζει την πρόσληψη τροφής εξ αιτίας συναισθηματικής διαταραχής (άγχος, κατάθλιψη). Ο περιορισμός γίνεται άλλοτε παθητικά, επειδή χάνει την όρεξή του και άλλοτε ενεργά, εκφράζοντας ψυχικές ανάγκες. Αναγνωρίζει την απώλεια βάρους και μπορεί ν’ ανησυχεί γι’ αυτήν, δυσκολεύεται όμως να την αποκαταστήσει.
Σε μικρότερα παιδιά συνηθισμένες διαταραχές διατροφής είναι:
Επιλεκτική διατροφή: Το παιδί τρώει συγκεκριμένα και περιορισμένα είδη τροφών, σε ικανοποιητικές ποσότητες, χωρίς απαραίτητα να επηρεάζεται η ανάπτυξή του.
Περιορισμένη διατροφή: Το παιδί τρώει περιορισμένες ποσότητες τροφής, από μια ευρεία ποικιλία. Η κατάστασή του δεν οφείλεται σε οργανικό πρόβλημα, ούτε το ίδιο επιθυμεί να χάσει βάρος. Η ανάπτυξή του όμως υπολείπεται.