Ψυχογενείς διαταραχές διατροφής
Οι Διαταραχές Διατροφής συνήθως εκδηλώνονται με:
Αποφυγή γευμάτων / σημαντική μείωση της πρόσληψης τροφής
Το νεαρό άτομο παραλείπει γεύματα ή/και μειώνει σημαντικά την ποσότητα και την ποικιλία της τροφής που καταναλώνει. Αποφεύγει συστηματικά τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες ακόμα και ελάχιστο λίπος. Προσπαθεί να μην τρώει παρουσία άλλων, επειδή θέλει ν’ αποφύγει τον έλεγχό τους και να διατηρήσει τον δικό του διαταραγμένο έλεγχο στο φαγητό. Συχνά κρύβει ή πετά τροφές τις οποίες δε θέλει να καταναλώσει.
Απώλεια σωματικού βάρους
Μπορεί η απώλεια να είναι σταδιακή και να μη γίνει εύκολα αντιληπτή από το περιβάλλον του. Αντίθετα μπορεί να είναι δραματική, αν ο περιορισμός πρόσληψης είναι δραστικός, οπότε και ο κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα του ατόμου είναι μεγαλύτερος. Όσο νεαρότερο είναι το άτομο, τόσο ο κίνδυνος αυξάνει περισσότερο. Άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, μπορεί να μη χάνουν αλλά και να μην παίρνουν βάρος, με αποτέλεσμα να μην ψηλώνουν. Αρχικά και παρά την απώλεια βάρους, το άτομο αισθάνεται αυξημένη ευεξία, έχοντας πετύχει το στόχο της απώλειας. Ο στόχος αυτός συχνά παραμένει απροσδιόριστος, με το άτομο να στοχεύει σε ολοένα και χαμηλότερο σωματικό βάρος. Παρά την ευεξία όμως που αισθάνεται, σωματικές επιπλοκές μπορεί να εμφανισθούν ξαφνικά και να είναι επικίνδυνες για τη ζωή του.
Υπερβολική σωματική άσκηση
Ασκείται εξαντλητικά όχι μόνο σε γυμναστήριο αλλά και μόνο του, όπου βρεθεί. Μπορεί να γυμνάζεται στο δωμάτιό του, να περπατά μακρινές αποστάσεις για τις μετακινήσεις του και σε ακραίες περιπτώσεις να κάνει όλες τις δραστηριότητές του όρθιο π.χ. διάβασμα.
Επεισόδια κατανάλωσης υπερβολικά μεγάλης ποσότητας τροφής
Σε περίπτωση νευρογενούς βουλιμίας, διαταραχής επεισοδιακής πολυφαγίας αλλά και νευρογενούς ανορεξίας βουλιμικού τύπου, ο ασθενής εμφανίζει επεισόδια υπερφαγίας. Οι τροφές που καταναλώνει περιέχουν πολλές θερμίδες, για τις οποίες νοιώθει τύψεις και ενοχές εκ των υστέρων. Τα επεισόδια αυτά μπορεί ν’ ακολουθήσουν τυχαία ένα κανονικό γεύμα ή και να έχουν προγραμματισθεί από τον/την ασθενή. Επειδή συνήθως συμβαίνουν κρυφά, η οικογένειά μπορεί να αντιληφθεί τις αποθηκευμένες στο σπίτι τροφές να μειώνονται δραστικά.
Πρόκληση εμετού προς απόρριψη τροφής που καταναλώθηκε
Η πρόκληση εμετού έχει σκοπό τον περιορισμό πρόσληψης θερμίδων από την τροφή που καταναλώθηκε, ιδιαίτερα όταν οι ποσότητες ήταν μεγάλες. Ο έμετος μπορεί να προκαλείται μετά από γεύματα πολλές φορές την ημέρα. Η οικογένειά του/της ασθενούς μπορεί να υποπτευθεί την πρόκληση εμετού, όταν το νεαρό άτομο επισκέπτεται την τουαλέτα μετά από γεύματα ή όταν βρίσκει υπολείμματα στο χώρο της.
Διαστρεβλωμένη αντίληψη σωματικού βάρους
Το άτομο αντιλαμβάνεται ότι είναι υπέρβαρο, ενώ το σωματικό του βάρος είναι κανονικό ή χαμηλό, έως και εξαιρετικά χαμηλό. Συχνά συνδέει την αξία του εαυτού του με την κατάσταση του βάρους του, όπως το ίδιο την αντιλαμβάνεται. Μπορεί να έχει διαστρεβλωμένη αντίληψη για το μέγεθος μερών του σώματός του, όπως κοιλιά και γλουτούς.
Έντονες συναισθηματικές αλλαγές
Μπορεί να παρουσιάσει κλείσιμο στον εαυτό του, απομόνωση από οικογένεια και φίλους, στενοχώρια ή και μερικές φορές κατάθλιψη. Μπορεί ακόμα να εμφανίζει άγχος, ευερεθιστότητα ή ξεσπάσματα θυμού και επιθετικότητας, ιδιαίτερα σε παραινέσεις των δικών του γύρω από θέματα φαγητού.